Полет с парапланер тандем в София

Летенето в тандем с инструктор е прекрасна възможност да се насладите на полета, без да имате каквато и да е летателна подготовка. Опитен пилот ще се грижи за вас по време на излитането, самото летене и приземяването.

Каква е процедурата за летене с парапланер?

 

Парапланерът е безмоторен летателен апарат наподобяващ парашут с който нашите пасажери в тандем с инструктор летят за удоволствие. Заповядайте в нашата стихия – въздуха! За нас е лесно и безпроблемно да я споделим с вас.

 

1. Преди полета

Според предварителна уговорка, срещата с инструктора става на площада в Драгалевци или ви вземаме от посочено от вас място. От там пътуваме 15 минути с автомобил почти до хижа Алеко. Следва 25 минутно, по равно, ходене по платото на Витоша до „Комините“, от където се излита.

През това време вие се запознавате с пилота, отговорил е на всичките ви въпроси, спечелил е доверието ви.

От мястото на старта се открива панорама на цяла София – наричаме го „Уау поинт“. След кратка почивка и фотосесия пилотът ви помага да се екипирате за полет, слага ви каска, сбруя, проверява и препроверява всеки детайл. Следва предполетен инструктаж, обръща се внимание на безопасността.

2. Политаме!

Пилотът се закача зад вас, прави предполетна проверка – „чек, чек, чек“, проверява всички карабинери и катарами, запасния парашут и парапланера няколко пъти. При подходящ порив на вятъра изтегля и разпъва крилото над вас, като веднага ви подканва да тичате. Пилот и пасажер тичате заедно докато крилото поеме цялата ви тежест.

Вие летите, истински летите! Всъщност летите много удобно – седите като в удобен фотьойл. Под краката ви плуват скали, а в ушите ви свисти вятър.

3. Насладете се на полета

Емоциите които ви очакват по време на полет е трудно да се опишат с думи. Възторг, чувство за истинска свобода, разкошни гледки и наслада от всяка секунда в небето.

По време на полета разговаряте с пилота, може да поискате повече адреналин или спокойно реене, може да ви даде да „покарате“.

4. Меко приземяване

За съжаление всичко хубаво рано или късно приключва и щем – не щем земята се приближава. Вече различавате вашите приятели, които ви махат от мястото за приземяване известана на парапланеристки жаргон като – “кацалката“.

Буквално на сантиметри от земята, пилотът „зависва“ с парапланера и ви подканва да се изправите в седалката, за да стъпите на земята. Рядко са нужни няколко крачки. Приятелите ви тичат да ви снимат, валят въпроси: „Как беше, страшно ли е?“ Следва скатаване на екипировката и съвсем кратко пътуване до Драгалевци.